Bemutatkozás

blog“Hová mégy már megint? Húúúú, de az nem veszélyes? Jó, de számolj be róla!” – hallom újra meg újra a barátaimtól, a kollégáimtól, az ismerőseimtől, akiket ezer éve nem láttam, de épp az utazásszervezés bokros teendői és izgalmai közepette futok össze velük a város valamelyik frekventált pontján. A család már nem mond semmit, a szülők tudják jól, hogy hiába is próbálnának lebeszélni az újabb útról, látják rajtam, hogy úgyis mindegy, már be vagyok sózva, mint a lelkes vizsla kölyök séta előtt. Mit van mit tenni, indulás előtt azért a lelkemre kötik: “de minden nap írjál!”

Általában a barátnőmmel kettesben utazunk, az egész utat magunknak szervezzük, megvesszük a repjegyet, kinézzük az útvonalat és foglalunk szállást. Igaz, elég sok időt feccolunk így az előkészületekbe, de a módszernek két nagy előnye van: 1) nem kell igazodunk senkihez, mint egy befizetett út esetében kellene, azt csinálunk és azt nézünk meg, amit szeretnénk; 2) nem a helyszínen kell a szálláskereséssel időt tölteni. Arról a nyilvánvaló tényről nem is beszélve, hogy sokkal olcsóbb így.

A fentiek alól kivételt képez az iráni út, oda Anyával mentünk és tekintettel arra, hogy Irán egyelőre annyira zárt és a turisták által kevéssé látogatott ország, hogy nincs kiépített online infrastruktúrája sem a szállásfoglalásnak, sem az utazásszervezésnek, ide érdemesebbnek láttuk utazási irodával menni.

Nyilván megvannak azok a szempontok, szabályok, amiket utazás során érdemes betartani – ezekkel nem is akarok untatni senkit -, női szemmel azonban ezek köre kicsit bővül. Vannak egyértelmű szabályok, például: ne öltözködj, ne viselkedj kihívóan, vannak olyanok, amikre menet közben, nóta közben jövünk rá, például: ne nézz férfi pincér szemébe az iráni étteremben. Plusz szabály, amit saját tapasztalatainkra építve alakítottunk ki: csak annyi cuccot vigyél, amennyit magadtól is elbírsz. Nem kell a hajszárító, a plusz törölköző, az ötödik fajta szandál, sőt a sminkcucc is erősen véleményes.

Néhány ehhez hasonló alapvető dolog betartásával és némi utánanézéssel nőként is biztonságosan lehet utazgatni, akár egy olyan zárt, vallásos országban is, mint például Irán. Célom, hogy ezt a saját tapasztalataimon keresztül megmutassam nektek, valamint, hogy az érdeklődők és az adott országba utazók számára hasznos tippeket, tanácsokat adjak. Ha meg közben jól szórakoztok, az külön öröm számomra.

Jó olvasást, kellemes böngészést kívánok nektek!


Ha tetszik a blog, az alábbi linkeken is követhettek:

 

soc media szürke

Hozzászólás